Lesinhoud

Lesinhoud

Yoga-Sat-KriyaElke les duurt 75 minuten.
Het is verstandig om 2 uur voor de les niet te eten. Het is het prettigst als je voedsel tot je neemt wat licht verteerbaar is. Mocht je trek krijgen voor de les mag je uiteraard een kleine snack nuttigen, fruit, liga. Zelf zal je voelen wat voor jou het beste werkt.
Aan het einde van de les is er gelegenheid tot het stellen van vragen tijdens het drinken van een kopje thee.

De inhoud van de les ziet er als volgt uit:

Intunen
We starten elke les met 2 mantra’s te weten:
- Ong Namo Guroo Dav Namo (Adi Mantra)
- Ad Guray Nameh, Jugaad Guray Nameh, Sat Guray Nameh, Siree Guroo Dav-ay Nameh

Deze beide mantra’s staan samen voor de verbinding, begroeting met jezelf, je hogere zelf, de leraar en de wijsheid in jezelf en voor bescherming en begeleiding tijdens de les.

Warming-up
We doen een aantal oefeningen om je voor te bereiden op de Kriya die komen gaat.

Kriya
Yoga Set van oefeningen, elke Kriya heeft een ander thema met wat we die les bereiken willen, naast het bewustzijn en de ervaring. Tijdens de Kriya maken we gebruik van: Lange diepe ademhaling, Vuurademhaling, Sat Nam ademhaling en mantra.

Ontspanning
De diepe ontspanning is een staat van totale rust, meestal lig je in rugligging, waardoor je hele lichaam kan ontspannen, met evt. mooie muziek. Ook kan een ontspanning in een meditatie houding plaatsvinden.

Meditatie
Na de ontspanning doen we een meditatie, die geselecteerd is op de kriya, waardoor je na een gehele yogales een specifiek doel bereikt. De meditatie doen we niet door gewoon stil te zitten, dan krijg je juist gedachten. Zeker in deze hectische maatschappij waar we veel prikkels opvangen en waar stilzitten aan een bureau heel normaal is. Hierdoor is het vaak lastig om tijdens een meditatie in stilte (zonder gedachten) en stil te zitten. We mediteren daarom bijna altijd met een pranayam, dat is een ademcontrole en vaak met een mudra en/of een mantra, je gaat je focussen op de ademhaling, de houding van je handen en op het chanten van de mantra. Hierdoor concentreer je je op de ademhaling en op de mantra en/of eventueel op de focus, waardoor gedachten zo goed als wegblijven, de meditatie zal door deze combinatie een hele diepe werking hebben.

Uit tunen
Dit doen we door het chanten van 2 mantra’s:
- May the long time sun shine upon you, all love surround you, and the pure light within you, guide your way on. Het lied van de zonneschijn
- Sat Nam, dit is de meest gebruikte mantra tijdens de oefeningen van Kundalini Yoga terwijl je inademt Sat, terwijl je uitademt Nam.

Sat = Waarheid en Naam = Identiteit.
De waarheid is jouw identiteit.
Het chanten van deze mantra maakt je ziel wakker en geeft je jouw bestemming.

Elke yogales heeft een bepaald thema en ik stem zo goed als mogelijk, Kriya, Ontspanning, Meditatie, en Mantra’s daar op af. Zodat we het thema van de les optimaal bereiken.