Kundalini Yoga

headerYogaYou

Kundalini Yoga

Het mooie van Kundalini yoga is, dat als je ergens kan zitten, je je focust op het automatische ritme van je ademhaling (breath control) en je voegt er een innerlijk geluid (naad) aan toe, je geest gefocust en gebalanceerd wordt. In een Kriya kan je direct een compleet fysiek, mentaal en spirituele balans bereiken.

Wanneer de Kundalini energie, de zenuw van de ziel, ontwaakt is, zal je leven vanuit je ziel en niet vanuit de ego. Om de kundalini energie met de beoefening van Hatha yoga te bereiken heb je wel 22 jaar van perfecte oefening nodig. Met Kundalini yoga is het een kwestie van tijd en snelheid om een uitgelijnde relatie te krijgen tussen lichaam, geest en de ziel. Daarom noemde Yogi Bhajan Kundalini yoga ook wel de yoga voor de huishouders, vanwege de weinig tijd die je nodig hebt om toch resultaat te behalen.

Door het beoefenen van Kundalini Yoga krijg je een sterk immuunsysteem, vitale klieren, sterk zenuwsysteem en je wordt je bewuster van de impact van je gewoonten. Deze basis geeft je naast de lichamelijke effecten van het rekken van de spieren, het versneld afvoeren van gifstoffen een diepe ontspanning, meer energie en laat je omgaan met de mentale en spirituele facetten in je leven. Het kan inzicht geven in emotionele blokkades en angsten.

Yoga ontwikkelt een neutrale geest en het geeft je de capaciteit voor intelligentie, uithoudingsvermogen en integriteit. Het woord Yoga komt van Yoke en Jugit(Sanskriet) beide betekenen om samen te verenigen. Je verenigt het bewustzijn met het oneindige bewustzijn. In een simpeler term is yoga een techniek om bewust te zijn en te leven. Het doel van yoga is voor elke yoga vorm hetzelfde alleen is Kundalini Yoga snel en direct.

Het belangrijkste van Kundalini Yoga is de Ervaring! Het gaat recht naar je hart, geen woorden kunnen deze ervaring vervangen.

Onderdelen van Kundalini Yoga:
Kriya
Het woord Kriya betekent actie. Het is een actie dat leidt tot een complete manifestatie, zoals een zaad die een bloem wordt. In Kundalini Yoga is een Kriya een serie houdingen/asanas met adem en geluid, het is een yoga set, waarmee we elke les aan een specifiek thema werken.

Asanas
Is de houding/oefening

HeartYBPranayam
Ademtechnieken/ademcontrole. De yogische wetenschap van de ademhaling wordt ook wel Pranayama genoemd. Pranayama is de beheersing(yama) van de levensenergie(prana) door middel van ademhalingsoefeningen. Twee veel gebruikte ademhalingsoefeningen in Kundalini Yoga zijn:
- Vuurademhaling
- Langzame diepe ademhaling

Mudra’s
Zijn handposities, te weten:
- Gyan Mudra
- Shuni Mudra
- Surya of Ravi Mudra
- Buddhi Mudra
- Prayer Pose of Pranam Mudra
- Bear grip
- Venus Lock

Mantra’s
Teksten meestal in het Gurmurkhi, een dode taal uit Noord India. Door het chanten van de mantra’s komt je tong tegen je verhemelte aan waar 84 meridianen zitten die ieder een eigen specifieke werking hebben. Door te chanten raakt je tong dus elke keer een andere meridiaan aan en wordt die meridiaan geactiveerd. Ook als je chant projecteer je je prana. Chanten van Mantra’s brengt je intuïtie, innerlijke kracht, en de capaciteit om compleet open te zijn en te doen wat je doen moet als een uniek stukje van je totale zijn. Mantra’s hoeven niet alleen in Gurmurkhi gechant te worden, ook in het Engels kan dit. Als de melodie maar correct is.

Bandha’s
Body locks, zodat de energie beter kan stromen

Eye Focus
Veel meditaties en ook Kriya’s in Kundalini Yoga gebruiken een specifiek punt waar je je ogen op kunt richten.

Meditatie
Doen altijd met een ademtechniek en meestal met behulp van mudra’s en mantra’s. In deze hectische samenleving met veel prikkels van buitenaf, is het vaak moeilijk om in stilte stil te zitten. Vandaar dat ik er vaak mantra’s met mooie muziek bij gebruik, zodat je je kunt concentreren op de ademhaling, de mudra, mantra en soms ook op de focus van de ogen. Hierdoor heb je vaak nauwelijks tot geen gedachten. De combinatie van bovenstaande zorgt ervoor dat de meditatie veel effect heeft. Door meditatie kan je je geest kalmeren en ontwikkel je jouw intuïtie om te herkennen wat voor jou echt en belangrijk is.

Celestial Communications
Doen we af en toe, het is een mudra in beweging. Het is een manier voor mentale ontspanning. Een mediatie met mantra en beweging van de armen. De betekenis van de mantra wordt uitgedrukt in een beweging. De mantra zal het zenuwsysteem laten synchroniseren en de gedachten zullen verminderen of weg gaan. Het is een oefening waarbij je communiceert met de oneindigheid via je lichaam, geest en ziel. Het is plezierig om te doen, waar je ook blij van wordt. Kinderen vinden dit doorgaans ook erg leuk.

Sadhana
Een ochtend discipline wat veel Kundalini Yoga leraren doen, je staat voor zonsopkomst op, neemt een koude douche. Daarna reciteer je de Japji, dat is een eeuwen oude tekst vanuit de Sikh traditie (Jap betekent een continue kalme meditatieve recitatie van een mantra), dan een yoga set (Kriya) en daarna chant je op mooie mantra’s, dit laatste doe je in plaats van meditatie.

Tijdens de beoefening van Kundalini Yoga geven we ook aandacht aan de Chakra’s. We zullen houdingen in de Kriya’s doen die hier op gericht zijn, zodat de Chakra’s in balans komen.

Om een gewoonte te veranderen heb je 40 dagen nodig
Om een nieuwe gewoonte te confirmeren heb je 90 dagen nodig
Na 120 dagen is de nieuwe gewoonte wie jij bent en na
1000 dagen heb je de nieuwe gewoonte eigen gemaakt.